betonski lovilec olj

Betonski lovilec olj lovi nesnago in ohrani okolje čisto

Betonski lovilec olj je obvezen tam, kjer je velika verjetnost, da se bo podtalnica onesnažila z olji in drugimi naftnimi derivati. Že ena sam kapljica olja onesnaži tisoč litrov pitne vode, kar je res velika škoda za okolje in za ljudi. Klasični betonski lovilec olj deluje na osnovi kemijskih in fizikalnih lastnosti ločevanja snovi in je preprosta naprava, ki jo namestite za delavnico, kurilnico, parkirišče, blizu voznega parka, skladišč, ki hranijo v rezervoarjih oljne snovi in kuhinj, kjer je dosti odpadnega olja od kuhanja.

Kako deluje betonski lovilec olj?

Klasičen betonski lovilec olj je zgrajen v obliki valja tako, da zaustavlja odpadno vodo na njeni poti. Ker je betonski, se lahko njegova dimenzija prilagodi vašim potrebam in količini. Skozi njega se bo pretakala voda, medtem, ko bodo oljne snovi plavale na vodi. Poseben mehanizem mineralna olja in maščobe pobere in odstrani z vode.

V nekaterih primerih vsebujejo odpadne vode tudi usedline. Betonski lovilec olj proizvajalec lahko razširi tako, da se vanj ujamejo tudi usedline, ki jih potem odstranite, ko se dovolj naberejo. Usedline običajno komunala odpelje na za to pripravljeno mesto, kjer jih varno razgradijo. Na ta način bo v okolje odtekla zgolj čista voda, ki bo ohranila naravo ter našo dragoceno pitno vodo čisto ter neoporečno.

Če imate veliko usedlin, je mogoče lovilec, ki je ločen od rezervoarja, tudi dodatno še razširiti, tako da bo zadostoval vašim potrebam. Običajno gre za večja podjetja s tako dejavnostjo, kjer odteče več olja, kot so na primer avtomehanične delavnice in servisi.

betonski lovilec olj

Kam se postavi betonski lovilec olj?

Ko boste vgradili betonski lovilec olj, morate razmisliti, kam ga boste dali. Najbolje je, da je nekje, kjer je dostopen. Dobro je tudi, da je dovolj prostora. Zgradi se monolitna betonska posoda, skozi katero se speljejo cevi in se vanjo vgradi lovilec olj. Cevi – kanali po katerih priteka in odteka voda, so izdelani običajno iz visoko kantovskega umetnega materiala.

Betonska posoda se lahko zgradi na primer ob stavbi v zelenici ali na dvorišču in tudi parkirišču. Ker sama konstrukcija zdrži velike obremenitve do D400, lahko čeznjo vozijo tudi vozila brez skrbi, da bi se kaj vdrlo. To velja tako za betonsko konstrukcijo, kot tudi za pokrove.

Dodatne možnosti in vrste lovilcev olj

Dodatno ima lahko betonski lovilec olj vgrajen bypass. Nanje se lahko priključijo tudi dodatne naprave, kot so merilci, odjemalci in pa opozorilni sistem za čiščenje naprave, ko je ta polna.

Izberete lahko med tremi vrstami lovilcev olj in sicer:

  • gravitacijski,
  • koalescenčni
  • z bypassom.

Gravitacijski lovilec uporabite lahko, če voda odteka direktno v kanalizacijo. Primeren je za manjše površine, kjer ni veliko vode. Vodo bo zdržal toliko časa, da se bo olje ločilo od vode in se dvignilo nad njo.

Koalescenčni lovilec je podoben, le da je bolj natančen zato lahko vodo spustite tudi v podtalnico. Zadrži vse olje in ne spustu naprej niti kapljice nesnage, ker ima zelo fin filter.

Sistem z bypassom pa je za velike površine, parkirišča in ceste. Zadržal bo olja in spustil naprej velike količine vode, da ne bo poplavilo.

Katere so prednosti betonskega lovilca olj?

Če vgradite betonski lovilec olj, je dobesedno večen, ker beton ne bo razpadel še nekaj desetletij. Izjemno je trden, ne poka in ni podvržen staranju. Če ga boste postavili na pravo mesto, kar vam bo svetoval strokovnjak, boste imeli najboljši dostop do naprav, da jih lahko očistite.

Tak lovilec se lahko naredi precej hitro in se ga tudi takoj lahko vgradi ter začne usposabljati. Stroški za vgradnjo pa so nizki.

Sam lovilec je tako učinkovit, da ga lahko brez težav postavite tudi tja, kjer je blizu podtalnica ali celo tako, da je podtalnica koli njega. Ker je tako učinkovit in nepropusten, ne bo nobene škode za okolje. Ta lovilec namreč lovi vsa mineralna olja in tudi maščobe.

Na predelih, kjer pride odpadna voda v stik s čisto odpadno vodo, so taki lovilci obvezni. Vsekakor za gospodarstvo pa tudi v nekaterih primerih v gospodinjstvih. Če imate tak primer, da ne veste, ali bi vgradili lovilec mineralnih olj in maščob, se posvetujete s strokovnjakom.

Deli