zbiralnik vode

Čistilna naprava – cena in druge koristne informacije

Ste kdaj pomislili, kam gre vsa voda, ki jo stočite, ko pomivate posodo, si umivate zobe ali na stranišču potegnete vodo? Nazaj v okolje. Ker smo v zadnjih letih ugotovili, da izpusti komunalne vode onesnažujejo naravo, zdaj veljajo zakoni, po katerih je potrebno to vodo prej prečistiti. Tu pomembno vlogo odigra čistilna naprava. Cena čistilnih naprav se razlikuje, glede na različne dejavnike. O tem, katera čistilna naprava je najboljša izbira za vas, vam bomo z veseljem svetovali v podjetju Gorec d.o.o., kjer imamo tudi bogato ponudbo čistilnih naprav različnih znamk, temu primerno pa se razlikuje tudi cena.
Čistilna naprava je odlična rešitev na območjih, kjer svojega objekta ne morete priključiti na javno komunalno infrastrukturo oziroma, se to z ekonomskega vidika ne izide. Že več let je v veljavi zakon, ki prepoveduje izpuščanje odpadne komunalne vode iz gospodinjstev v okolje, brez da bi se to vodo prej prečistilo. V nekaterih primerih uporabniki vode, tudi prečiščene, ne smejo izpuščati v okolje. V tem primeru, morajo kupiti nepretočno greznico, ki jo je potrebno redno prazniti.
Večina čistilnih naprav, ki so danes na tržišču, deluje v treh korakih. V prvem se mehansko odstranijo večji delci nečistoč – to pomeni, da se v prvi prekat steče voda, nato pa v njem stoji toliko časa, da se od vode ločijo vse nečistoče. Delci, lažji od vode, splavajo na vrh, kamni in podobne snovi pa potonejo na dno. V drugi fazi se iz vode odstranijo vse biološko razgradljive snovi, v tretji fazi pa se opravi še končno čiščenje, po katerem je voda pripravljena za izpust v okolje.
Prvo vprašanje, ki si ga pred nakupom zastavi skoraj vsakdo je, koliko stane čistilna naprava. Cena čistilne naprave je odvisna od več dejavnikov: tipa čistilne naprave, materiala, iz katerega je izdelana, od proizvajalca, najbolj pomemben dejavnik pa je njena zmogljivost. Zmogljivost čistilne naprave se izraža v populacijskem ekvivalentu (PE), v praksi pa to pomeni, da jo izbiramo glede na to, koliko članov je v gospodinjstvu (oziroma v stavbi), katerega odpadno vodo bo morala čistilna naprava prečiščevati.
Za gospodinjstva do pet oseb je primerna mala hišna čistilna naprava. Cena teh se giblje nekje med 2000 in 2500 evri, večje hišne čistilne naprave (za več ljudi), pa stanejo tudi do pet tisoč evrov.

cistilnanaprava-slide

Najdražje so seveda centralne čistilne naprave, ki čistijo odpadno vodo celotnih mest, vasi in večjih objektov. Ker je to res velika čistilna naprava, cena lahko naraste tudi do večmilijonskih zneskov.
Ko imate čistilno napravo enkrat nameščeno, bo edini redni strošek cena energije, ki bo poganjala vašo čistilno napravo. Nekatere biološke čistilne naprave delujejo celo brez elektrike, tako da vas bo to stalo še manj. Vsaka čistilna naprava potrebuje določeno mero vzdrževanja. Pri bioloških čistilnih napravah, ki ne potrebujejo elektrike, je vzdrževanja precej manj kot pri drugih, tako da se nakup takšne čistilne naprave splača tudi s finančnega vidika.
Dodatne stroške, pa si lahko povsem po nepotrebnem nakopljete tudi, če v čistilno napravo spuščate snovi, ki tja nikakor ne spadajo. To so na primer: menstrualni pripomočki, lasje, kondomi, maščobe, kisline in lugi, raznorazne kemikalije, gnojila in vse, kar ni topno v vodi. Vse te snovi, lahko vašo čistilno napravo zapacajo do te mere, da preneha delovati. V najboljšem primeru boste morali poklicati mojstra, da bo odpravil napako in spet usposobil čistilno napravo, v najslabšem pa bo čistilna naprava povsem uničena in bo potrebna menjava.
Kakšna je torej za vas idealna čistilna naprava? Cena je pogosto pomemben faktor pri nakupu, a pri kupovanju čistilne naprave nikakor ne glejte samo na ceno, saj boste v tem primeru prav lahko izbrali napravo, ki ne bo ustrezala vašim potrebam po čiščenju odpadne vode. Če se še vedno ne morete odločiti, nas kontaktirajte v podjetje Gorec d.o.o. in pomagali vam bomo izbrati pravo napravo za vas.

Deli