Ste vedeli, da na svetu le en odstotek vse vode predstavlja pitna voda in da je te čedalje manj? Lovilec olja je ena izmed naprav, ki vam lahko pomaga varovati vodo pred nečistočami. V nekaterih primerih je uporaba obvezna, kot na primer na parkiriščih in v mehaničnih delavnicah, priporočljiva pa je tudi uporaba v gospodinjstvih.

 

lovilci olj

Lovilci olj so eni izmed pomembnejših vodnih sistemov. Čista voda je za ljudi najpomembnejša dobrina, ki jo lahko že s kapljico goriva onesnažimo. Zato, vam pri podjetju Gorec d.o.o. nudimo lovilce olj, ki bodo onesnaženje odpravili. Njihova naloga je, da ločijo tri vrste snovi. Na olja, ki plavajo na vrhu, na usedline, ki so težje od olja in vode in posledično padejo na dno in seveda na očiščeno vodo, ki je cilj čiščenja. Vgradnja oljnih lovilcev, je potrebna predvsem na predelih, kjer lahko olje ali gorivo pride v stik s čisto vodo. Lokacije, ki so najbolj dovzetne za tovrsten stik so bencinski servisi, avtomobilske pralnice, razna parkirišča, delavnice mehanikov, kleparjev in vseh, ki servisirajo motorna vozila in skladišča, ki shranjujejo nevarne snovi.

Kontaktirajte nas!

Pišite nam in pripravili vam bomo povsem brezplačno ponudbo za vaš nov lovilec olja.

Lovilec olja v betonskem ohišju

Na voljo so lovilci olj v betonskem ohišju. Posoda je brez vsakršnih spojev, je povozna in zdrži obremenitev do D400. Primerna je za vgradnjo tam, kjer je že prisotna podtalnica. Pri temu lovilcu olja je možnost vgradnje dodatnega zbiralnika usedlin, elektronskega opozorilnega sistema, če pa si želimo odvzeti vzorec, imamo možnost dokupa opreme, ki nam to omogoča.

Glede na vaše potrebe so vam na voljo različne velikosti. Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali najti za vas najprimernejšo velikost oljnega lovilca z betonskim ohišjem.

Velikosti betonskih lovilcev olj

betonska naprava
betonski lovilec olja

LEGENDA: NS = pretok, DN = dotok/iztok.

Lovilec olja v plastičnem ohišju

Plastični lovilci olja se delijo na 2.razreda. Prvi, ki je pri nas na voljo je KLsepa.compact (1.razred)in pa KLsepa.compact (2.razred). Tudi pri plastičnih lovilcih olja, je možna dodatna oprema. Dodatno se lahko vgradi zbiralnik usedlin, elektronski opozorilni sistem in pa oprema za odvzem vzorca.

Glede na vaše potrebe so vam na voljo različne velikosti. Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali najti za vas najprimernejšo velikost oljnega lovilca s plastičnim ohišjem.

Velikosti plastičnih lovilcev olj

deževnica
tabela plastični lovilec olja

LEGENDA: NS = pretok, DN = dotok/iztok.

Kaj je lovilec olja?

Lovilec olja oziroma lovilec maščob je naprava, ki počne točno to, na kar namiguje njeno ime – ločuje olje od vode. Potencialne onesnaževalce, kot so olja, goriva, zavorna tekočina in podobno, zadrži in jim prepreči, da bi iztekle v okolje. Večinoma jih vgrajujejo pred iztokom v kanalizacijo, pred čistilno napravo ali pred greznico. Lovilci olja so sestavljeni iz dveh delov: prvi je usedalnik, ki zadrži odpadne snovi, ki iztekajo skupaj z vodo, drugi pa je separator, kjer se voda loči od olja.

Kako deluje lovilec olja?

Lovilci olja očistijo padavinsko vodo in preprečijo onesnaževalcem dostop do podtalne vode. Lovilec za svoje delovanje izkorišča fizikalne lastnosti snovi. Olja, bencin in drugi onesnaževalci, ki jih ločuje od vode, imajo od te nižjo specifično težo. Lovilec olja upočasni pretok vode, bencin, olja in druge tekočine z nižjo specifično težo od vode pa se naberejo na njeni gladini. Padavinska voda, očiščena vseh onesnaževalcev, lovilec olja zapusti skozi izstopno odprtino in izteče v kanalizacijski sistem.

Ali potrebujem lovilec olja?

Kot že rečeno, lovilci olja se uporabljajo v vseh situacijah, kjer se s površin v kanalizacijski sistem oziroma v podtalnico izteka voda, ki je bila pred tem v stiku z olji, gorivi in drugimi onesnaževalci. Namen lovilca je, da onesnaževalce loči od vode. Obvezno jih je potrebno vgraditi povsod, kjer lahko pride do razlitja ogljikovodikov, torej na primer v asfaltirana parkirišča ter avtopralnice in mehanične delavnice. Lovilci olja za gospodinjstva (še) niso obvezni, so pa odličen način, da prispevate svoj košček k varovanju našega planeta in vode.

Zakaj olje ne sme priti v podtalno vodo?

Voda je cenjena dobrina, ki nam je na voljo v čedalje manjših količinah, zato je potrebno varovati vsako kapljico. Olja za menjalnike in zavodne tekočine, pogonska goriva in industrijska maziva so med njenimi najhujšimi onesnaževalci, saj vsebujejo mnoge nevarne snovi, kot so kadmij, benzen in svinec. Po nekaterih podatkih lahko samo ena drobna kapljica olja onesnaži 1000 litrov pitne vode, samo za en avtomobil zgoraj omenjenih onesnaževalcev pa naj bi onesnažil skoraj 4 milijone litrov vode. Voda, pa naj bo to deževnica ali voda, s katero spiramo tla delavnice, te onesnaževalce lahko spere v potoke, jezera, reke in v podtalnico.

Katere vrste lovilcev poznamo?

Na trgu so trenutno na voljo tri vrste lovilcev olja: gravitacijski, koalescenčni in lovilci z bypassom. Gravitacijske lovilce uporabljamo v primerih, ko voda iz njih izteka v kanalizacijo. Uporabljajo se pri odvodnjavanju manjših povoznih površin. Gravitacijski lovilec olj vodo zadrži, dokler se olje, ki je lažje, ne dvigne na njeno gladino. Koalescenčni lovilec olja se uporablja za čiščenje vode pred iztekom v kanalizacijo ali v podtalnico. Koalescenčni lovilci so natančnejši od gravitacijskih, saj njihov filter zadrži najmanjše kapljice olja. Lovilec olja z bypassom oziroma razbremenilnim sistemom je uporaben za velika parkirišča ter mehanične in vulkanizerske delavnice. V primeru meteornih vod zadrži olja, ima pa tudi obvodnico, ki prepreči, da bi voda poplavila površino.