Sistem za zbiranje deževnice cena je odvisna od izvajalca in velikosti sistema

Sistem za zbiranje deževnice cena se giblje od 700 do 4.500 EUR, odvisno je od velikosti in zahtevnosti sistema. Zbiranje deževnice je koristno zaradi samooskrbe z vodo, za zalivanje, sanitarne vode in lahko tudi za pitno vodo, če namestite filtre. S takim sistemom varčujete in ne porabljate toliko pitne vode ali pa sploh ne. Sistem za zbiranje deževnice cena je različna glede na to, za kaj boste vodo uporabljali in kakšen sistem boste imeli doma. Povprečno 4 člansko gospodinjstvo porabi letno tudi do 200.000 l pitne vode, najmanj pa 150 litrov na dan. S sistemom za zbiranje deževnice boste prihranili do 60 % pitne vode, s čimer prispevate k znižanju računa za vodo ter varujete pitno vodo v naravi.

Kateri sistemi za zbiranje deževnice obstajajo?

Sistem za zbiranje deževnice cena nadzemnih je najnižja, cena podzemnih, kletnih in kombiniranih pa je višja. Poznamo nadzemne sisteme, ki se uporabljajo izključno za zalivanje ali napajanje živali. Podzemni sistemi pa so namenjeni lahko zalivanju, sanitarnim vodam in pitni vodi. Za hkratno zalivanje in uporabo v hiši, so na voljo kombinirani sistemi, ki so dražji od tistih, ki so namenjeni samo za zalivanje, samo za sanitarne vode ali samo za pitno vodo.
Podzemni sistemi se lahko vgradijo kjerkoli, tudi pod dvorišče, parkirišče ali vrt. Obstajajo pa tudi kletni sistemi za tiste, ki nimajo zemlje okoli objekta. Voda pod zemljo ali v kleti bo vedno ohlajena in ne bo izpostavljena svetlobi. Deževnica ima porednost pred podtalnico v tem, da ne vsebuje klora ter trdih kamnin in je za sanitarne vode ter zalivanje in tudi pitje, bolj primerna.
Sistem za zbiranje deževnice cena za betonski ali za plastični zbiralnik se razlikuje. Betonski sistem je malo dražji, vendar gledano dolgoročno, se vsekakor splača, ker ga ni potrebno menjati ali dodatno vzdrževati. Plastika pa z leti preperi ter spoka in je treba cisterno menjati.

Sistem za zbiranje deževnice cena majhnih projektov

Med majhne projekte spadajo največkrat nadzemni sistemi za zalivanje in napajanje živali ali pa kletni in podzemni sistemi do 5.000 litrov. Cena nadzemnega plastičnega zbiralnika za zalivanje do 2.000 l s priklopom, ki ima lahko črpalko ali pa je brez, stane od 990 do 1.650 EUR.
Cena podzemnega ali kletnega rezervoarja od 1.000 do 5.000 l stane med 700 in 1.500 EUR.
Če zbiralnik za sistem že imate vgrajen in potrebujete samo priklop, boste za to odšteli med 180 in 450 Euri.
Če pa potrebujete podzemni sistem za zbiranje deževnice cena se giblje med 1.500 in 3.000 EUR, gre za velikost zbiralnika med 1.000 in 20.000 litrov. Cena vsebuje sistem, betonski ali plastični zbiralnik, izkop in namestitev sistema.

Sistem za zbiranje deževnice cena srednjih in kombiniranih projektov

Sistem za zbiranje deževnice cena je odvisna od tega, kako velik je zbiralnik in kako zahtevna sta izkop ter namestitev. Kombinirani zbiralniki in zbiralniki za pitno vodo so dražji, vendar se splačajo. Kar 60 % pitne vode namreč povprečno gospodinjstvo porabi za sanitarije in zalivanje ter pranje. S sistemom za pitno vodo pa boste v celoti samooskrbni.
Sistem za zbiranje deževnice cena srednjih projektov od 5.000 l do 20.000 l, se giblje med 1.800 in 4.500 Evri. Cena vsebuje betonski ali plastični rezervoar, sistem, izkop in priklop sistema.
Sistem za zbiranje deževnice cena 40.000 l plastičnega ali betonskega zbiralnika, brez priključitve, se giblje med 2.700 in 4.500 EUR. Za ostale dele sistema, izkop ter priklop, je treba odšteti še dodatnih nekaj tisočakov.
Kot zanimivost naj povemo, da so cene po vsej Sloveniji podobne, najcenejše in hkrati najdražje proizvajalce ter izvajalce smo našli na Gorenjskem. Izvedba majhnih projektov traja do enega meseca, izvedba srednjih projektov pa od enega do treh mesecev.
Splača se vam poizvedovati lokalno, vsaj prevoz bo stal manj. Lahko se obrnete tudi na spletni portal mojmojster.si ali primerjam.si, kjer lahko vpišete svoje povpraševanje in ponudniki se vam bodo hitro odzvali.

Deli