mala čistilna naprava

Mala čistilna naprava in vse, kar morate vedeti o njej

Slovenska zakonodaja že od začetka leta 2018 prepoveduje izpuščanje odpadne gospodinjske vode v naravno okolje brez obdelave in čiščenja. Kdor ima možnost priklopa na javno komunalno infrastrukturo, mora to možnost tudi izkoristiti. Za vse ostale, ki se ne morejo priklopiti na javno komunalno infrastrukturo, pa na tržišču obstajajo male čistilne naprave (s kratico MČN), ki vodo pred izpustom v okolje ali ponovno uporabo očistijo vseh nečistoč.

Vsak posamezni član gospodinjstva porabi približno 150 litrov vode na dan – ta podatek nam pove, koliko odpadne vode vsakodnevno sprejme mala čistilna naprava. In ne le v domovih, male čistilne naprave se uporabljajo tudi na kmetijah, v gostinskih objektih, počitniških namestitvah in še marsikje. Njihov učinek čiščenja merimo v razmerju med količino snovi, ki se izloči med čiščenjem, in količino novi v vodi pred čiščenjem. Izražamo ga z odstotki.

mala čistilna naprava

Nekaj malega o izrazih

Kar se tiče naprav za čiščenje odpadne vode, poznamo različne izraze. Običajno jih uporabljamo izmenjaje, a se njihovi pomeni v določenih odtenkih razlikujejo. Če želimo biti informirani o možnostih, ki jih imamo pri nakupu, ter sprejemati pravilne odločitve glede na svoje želje in potrebe, je dobro, da znamo med njimi razlikovati:

Čistilne naprave nasploh so vse naprave, ki obdelujejo odpadno vodo in s tem skrbijo za njeno čimmanjšo onesnaženost.

Komunalne čistilne naprave se, kot namiguje že njihovo ime, uporabljajo za čiščenje komunalne odpadne vode, v nekaterih primerih pa tudi za čiščenje padavinske vode.

Najožji pojem od vseh naštetih pa je mala komunalna čistilna naprava. Tudi njena naloga je, da obdeluje in čisti komunalno vodo, vendar je njena definicija omejena še z nekaterimi dejavniki: Nesnaga se v njej biološko razgrajuje s pomočjo mikroorganizmov, prezračevanja, rastlin ali filtriranja skozi peščene filtre. Da jo lahko oklasificiramo kot malo čistilno napravo, mora biti njena zmogljivost čiščenja manjša od 2000 PE (populacijski ekvivalent).

Česa nikar v malo čistilno napravo

Male čistilne naprave so izjemno učinkovite pri čiščenju odpadnih voda, ki pritečejo iz gospodinjstev, to je iz kuhinje, kopalnic in stranišč. Dokler sistem deluje pravilno, je to enostavna in poceni metoda za čiščenje odpadne vode. Obstajajo pa snovi, ki ta dokaj krhek sistem porušijo in lahko resno ogrozijo delovanje čistilne naprave, in te se v mali čistilni napravi nikakor ne smejo znajti.

V malo čistilno napravo nikakor ne spadajo snovi, ki se v vodi ne razgradijo. Poleg tega so prepovedani tudi ostanki hrane, tekstil, kondomi in menstrualni pripomočki, lasje, gnojnica živalskega izvora, deževnica, večje količine soli, maščobe in olja, vroča voda, voda iz džakuzijev in bazenov, odpadne barve in topila, kisline in lugi ter strupi in umetna gnojila. Vse omenjene stvari bodo vaši mali čistilni napravi povzročile resne težave, ki jo lahko celo uničijo, v najboljšem primeru pa bo delovanje vaše male čistilne naprave zaustavljeno za pol meseca do enega meseca.

mala čistilna naprava

Katera mala čistilna naprava je primerna zame?

Če kupujete malo čistilno napravo, potem ste si gotovo že zastavili to vprašanje. Obstajajo različne vrste malih čistilnih naprav, ki ustrezajo različnim situacijam.

Pametno je, da se za nakup male čistilne naprave odločite vsaj nekaj mesecev prej, preden jo boste zares potrebovali. Da v njej zaživijo mikroorganizmi, ki sodelujejo pri enem od korakov čiščenja vode, mora namreč miniti vsaj toliko časa. Dobro razmislite, kam boste postavili svojo malo čistilno napravo, da bo zaščitena pred neposredno sončno pripeko ter pred nizkimi temperaturami, pri katerih bi lahko njena vsebina začela zmrzovati. Pazite tudi, da nič ne bo oviralo dotoka zraka v napravo.

Prva stvar, na katero morate biti pozorni, ko kupujete malo čistilno napravo, je njena velikost oziroma prostornina. Za določanje, kako veliko čistilno napravo potrebujete, morate imeti v mislih število članov v vašem gospodinjstvu oziroma število ljudi, ki bodo dnevno »proizvajali« odpadno vodo, ki se bo stekala skozi čistilno napravo. Mala čistilna naprava je primerna rešitev za lokacije, kjer je zagotovljen stalen pretok odpadne vode. Tam, kjer stalnega dotoka ni (primer so vikendi ali počitniške hišice), vam bo bolj prav prišla nepretočna greznica.

Nadalje boste za vgradnjo nekaterih čistilnih naprav na nekaterih območjih potrebovali določena dovoljenja in soglasja – gradbeno dovoljenje boste morali pridobiti pred vgradnjo male čistilne naprave z zmogljivostjo čiščenja, manjšo od 50 PE. Posebno dovoljenje boste potrebovali tudi, če boste želeli svojo malo čistilno napravo namestiti na katero od varovanih območij.

Malo čistilno napravo običajno vgradimo pod zemljo, v prej pripravljeno jamo, iz katere je viden zgolj del vstopnih odprtih. Pokrovi so v večini zasnovani tako, da lahko po njih brez skrbi hodimo ali jih celo prevozimo.

Upamo, da smo vas opremili z zanimivimi, predvsem pa koristnimi informacijami glede malih čistilnih naprav, in da se boste znali pri nakupu pravilno odločiti in izbrati tako čistilno napravo, ki bo ustrezala vam in vaši situaciji.

Deli