biološka čistilna naprava

Male čistilne naprave so ugodna rešitev za okolje in vašo denarnico

Male čistilne naprave so danes vse bolj uporabljan način za čiščenje odpadne komunalne vode v gospodinjstvih in v objektih, kjer ni možen priklop na javno kanalizacijsko omrežje. Za njihovo vgradnjo ni potrebno posebno gradbeno dovoljenje, potrebno je le obvestiti ustrezno pristojno komunalno podjetje in mu priskrbeti tehnično dokumentacijo po vgradnji male čistilne naprave. Cena naprav je raznolika, pred vgradnjo se je zato dobro pozanimati o vrstah male čistilne naprave – cenik je navadno dostopen pri ponudnikih teh naprav in eden od njih je tudi podjetje Gorec d.o.o. ki se že dolga leta ukvarja s tehnologijo za čiščenje odpadnih komunalnih voda.

Male čistilne naprave – cena in kaj vpliva nanjo
Na izbiro čistilne naprave vpliva veliko dejavnikov, prav tako je veliko faktorjev, od katerih je odvisna cena male čistilne naprave. Cenik predstavlja vse te dejavnike, največji vpliv na ceno čistilne naprave pa imajo:

– Vrsta male čistilne naprave
Na tržišču danes obstaja veliko vrst čistilnih naprav, primernih za različne potrebe po čiščenju odpadne komunalne vode. Najpogostejše med njimi so pretočne, membranske, rastlinske in biološke čistilne naprave. Podjetje Gorec d.o.o. za vas ponuja kvalitetne biološke čistilne naprave, ki so energetsko varčne, njihovo delovanje je tiho in zanesljivo, pri čiščenju odpadne vode pa proizvedejo zelo malo odpadnega blata in ne oddajajo neprijetnih vonjav.

– Velikost male čistilne naprave
Potrebna velikost čistilne naprave za objekt se določi glede na število prebivalcev, ki se navadno zadržujejo v objektu. Velikost se določa v populacijskih enotah (PE) , pri čemer je 1 PE onesnaženje, ki ga na dan povzroči ena oseba. Tako je na trgu mogoče dobiti različne velikosti male čistilne naprave – cena se giblje od 2.000 do 5.000 €, v podjetju Gorec d.o.o. pa vam zagotavljajo čistilne naprave z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.

čistilne naprave

– Ohišje male čistilne naprave
Čistilna naprava je dolgoročna naložba, zato mora biti zgrajena iz obstojnih in kakovostnih materialov. Najpogostejša materiala ohišja sta beton ali plastika, izbira pa je odvisna od mesta
vgradnje male čistilne naprave. Cenik za obe vrsti pokaže določene razlike v ceni, a pri izbiri se je potrebno osredotočiti predvsem na to, da je čistilna naprav odporna na toplotne, mehanske in kemične vplive. Betonsko ohišje je težje in primerno tudi za vgradnjo v podtalnico, plastično ohišje pa odlikuje lahkost in enostavnost čiščenja zaradi gladke notranjosti.

– Sistem male čistilne naprave
Sodobne male čistilne naprave so enostavne za upravljanje, imajo navadno nadzorni sistem tudi v slovenskem jeziku in omogočajo še številne druge funkcije. Pametno je izbrati napravo, ki ima spominsko funkcijo, funkcijo dopustniškega režima, kar pomeni, da v času vaše odsotnosti deluje z zmanjšano močjo, nepogrešljiva pa je tudi funkcija za javljanje motenj v delovanju male čistilne naprave. Cena naprave upraviči vse dodatne funkcije, vi pa ste tako prepričani, da bo čistilna naprava zmeraj delovala s stoodstotno učinkovitostjo.

male komunalne čistilne naprave

Kako prihraniti pri nakupu čistilne naprave?
Nakup male čistilne naprave je dokaj visoka začetna investicija, ki se v nekaj letih vsekakor povrne, saj so stroški njenega delovanja in vzdrževanja veliko nižji kot stroški javne kanalizacije. Veliko pa lahko prihranite tudi s pomočjo raznih razpisov, subvencij in nepovratnih sredstev. Eko sklad pod ugodnimi pogoji ponuja kredit, s katerim omogoča nižjo ceno za nakup male čistilne naprave. Cenik je odvisen od zgoraj naštetih dejavnikov, lahko pa pridobite tudi subvencijo občine –veliko občin namreč vsako leto del sredstev iz proračuna nameni za sofinanciranje nakupa teh naprav, s čimer spodbujajo ekološko ozaveščenost prebivalcev. Potrebno je pravočasno izpolniti in oddati vlogo za subvencijo ter pridobiti vso zahtevano dokumentacijo. Z vgradnjo čistilne naprave ste do neke mere upravičeni tudi plačevanja okoljske dajatve, zato je nakup male čistilne naprave resnično naložba, v katero se splača
investirati.

Deli