Najboljše čistilne naprave brez elektrike

Potrebujete lastno čistilno napravo, da boste lahko prečistili odpadne vode? Izbira najboljše čistilne naprave za uporabnika je težka odločitev, ampak že sam nakup nam pove, da je to velik korak proti čistemu okolju, predvsem tam, kjer je podtalnica in zakaj ne bi izkoristili in izbrali tako napravo, ki je že sama zasnovana tako, da dosežete z njo najboljši učinek čiščenja.

cistilna-naprava-klaro

Najboljše čistilne naprave: kako jih izbrati?

Pri izbiri najboljše čistilne naprave so pomembni predvsem materiali, velikost posode čistilne naprave in kakšne tehnične komponente pri modelih s stisnjenim zrakom in elektriko. Bolj kakovostne komponente, kot bomo izbrali, dlje nam bodo te služile. Za trajno delovanje najboljše čistilne naprave je pomembno tudi, kam vgradimo elektronske komponente, saj so v veliki meri odgovorne za delovanje in dober učinek čiščenja. Ključen dejavnik pri izbiri najboljše čistilne naprave predstavlja tudi cena. Najboljši proizvod je tisti, ki ima najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

Se ne morete priključiti na javno komunalno infrastrukturo?

Nič hudega, saj je čistilna naprava odlična rešitev na območjih, kjer priključitev na javno komunalno infrastrukturo ni mogoča. Že nekaj let je v veljavi zakon, ki prepoveduje izpuščanje odpadne komunalne vode iz gospodinjstev v okolje, ne da bi vodo prej prečistilo.

Kako deluje večina čistilnih naprav?

Čistilne naprave, ki so danes na tržišču delujejo v treh korakih.

  1. Mehansko odstranjevanje nečistoč. To pomeni, da v prvi prekat steče voda, nato v njem stoji toliko časa, da se do vode ločijo nečistoče.
  2. Iz vode se odstranijo vse biološko razgradljive snovi.
  3. Opravi se končno čiščenje in voda je pripravljena na izpust v okolje.

Koliko nas stane nakup najboljše čistilne naprave?

To vprašanje si ga zastavi večina ljudi. Cena čistilne naprave je odvisna od več dejavnikov:

– tipa čistilne naprave,

– materiala, iz katerega je izdelana,

– od proizvajalca,

– od zmogljivosti.

Zmogljivost čistilne naprave se izraža v populacijskem ekvivalentu, kar pomeni, da izbiramo čistilno napravo glede na to, koliko družinskih članov je v gospodinjstvu ali stavbi. Manjše čistilne naprave do   oseb stanejo od 2000 do 3000 EUR, za večje pa lahko odštejete tudi do 5000 EUR:

Čistilne naprave brez elektrike – kako delujejo?

Biološke čistilne naprave.

Nekateri prisegajo, da so najboljše čistilne naprave, biološke. To pomeni, da le te   delujejo brez elektrike. Pri bioloških čistilnih napravah se v prvih fazah čiščenja   skozi sentimentacijo voda očisti odpadnih snovi. Nato v drugi fazi potuje odpadna voda po naravni poti s pomočjo gravitacije   v bioreaktor. V biološki fazi, kjer poteka prečiščevanje, se uporablja tudi zrak. Prezračevanje deluje po sistemu naravnega vleka, zato uporaba čistilnih naprav brez elektrike pomeni, da prihranimo, torej imamo nizke stroške, voda ima izredno visoko očiščenost, so tihe n do okolja prijazne. Te čistilne naprave so več ali manj uporabljajo za vikende, brunarice in tiste objekte, ki jih manj uporabljamo, torej ni nenehnega pretoka. Njihovo vzdrževanje je brez večjih posebnosti in ne potrebuje posebnega nadzora. Daljša mirovanja in hladnejši meseci jim ne povzročajo težav. Očiščena voda se lahko uporabi za zalivanje vrta ali trave, kar vsekakor prinaša prihranke.

Rastlinske čistilne naprave.

Prečiščeno vodo je najbolj priporočljivo odvesti skozi ponikalnice nazaj v zemljo. Lahko jo uporabljamo za pranje avtomobila, zalivanje zelenice, sadovnjakov, vinogradov, oljčnih nasadov, nikakor pa z njo ne smemo zalivati vrta, saj odpadna voda ni bakteriološko obdelana. V tem primeru je dobro namestiti modul, ki je namenjen za UV dezinfekcijo vode na iztoku. Več kot kvadratni meter in pol površine, koliko zavzame biološka čistilna naprava, pa bomo potrebovali za rastlinsko. Za en populacijski ekvivalent zadostuje približno 2,5 metra površine. Prednost te rešitve je, da temelji na sonaravnem modulu in ne potrebujete električne energije. Potrebujemo le primeren teren, nekoliko nagnjen, saj se voda po napravi pretaka gravitacijsko, brez prečrpavanja, kar pomeni tudi manjše stroške delovanja, gradnje in vzdrževanja. Rastlinsko čistilno napravo sestavljata zaporedno povezani gredi, v katerih se pretaka odpadna voda, in sicer pod površjem, kar preprečuje nastanek smradu ali razvoj komarjev in drugih nadležnih insektov. Voda teče skozi substrat (mešanica različnih frakcij drobljenca), na vrhu katerega so zasajene rastline. Bazena s substratom sta zatesnjena s folijo in tako vododporna. Na poti skozi substrat, naseljen z mikroorganizmi, se voda čisti, dodatno pa za to poskrbijo rastline. Gre za kombinacijo fizikalnega, kemijskega in biološkega čiščenja.

V rastlinski čistilni napravi poteka več procesov:

– filtracija,

– adsorpcija in absorpcija

– mineralizacija,

– aerobna in anaerobna razgradnja.

Voda je ob izhodu lahko 99 % bolj čista, kot ob vhodu. Pozornost te čistilne naprave namenite hladnejšim dnem, ko narava počiva in je pomanjkanje rastlinja.

Kakšne so torej najboljše čistilne naprave za vas? Cena je pogosto pomemben dejavnik pri nakupu, a pri nakupu čistilne naprave nikakor ne glejte samo na ceno, saj boste v tem primeru kupili čistilno napravo, ki ne bo ustrezala vašim potrebam po čiščenju odpadne vode. Če še vedno ne boste vedeli, kakšna čistilna naprava je primerna za vas, vam svetujem, da se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo na podlagi podanih podatkov in pregledu terena, strokovno svetovali.

Deli