4 prednosti, ki jih rezervoarji za deževnico prinašajo v vaš dom

Zbiranje deževnice je postalo vse bolj priljubljen način gospodarjenja z vodo, saj se zanje odloča vse več lastnikov stanovanjskih hiš. Če se tudi vi spogledujete z idejo, da so rezervoarji za deževnico dobra odločitev tudi za vaš dom, si preberite nekaj prednosti, zaradi katerih bo odločitev zagotovo lažja.

Nižji stroški za plačilo vode

Brez dvoma lahko rečemo, da je največja prednost, ki jo imajo rezervoarji za deževnico ta, da na njihov račun lahko na mesečni ravni privarčujete kar nekaj evrov, saj z zbiranjem in ponovno uporabo deževnice porabite veliko manj vode iz javnega vodovoda. Rezervoarji za deževnico vam namreč omogočajo, da zbrano deževnico porabite za zalivanje in namakanje vrta, pranje avtomobila. Lahko pa jo speljete tudi v hišo in uporabljate za splakovanje stranišča, tuširanje, pralni stroj ter ostale dejavnostih. Primerna ni le za kuho in pitje.

Zalivanje vrta z mehkejšo vodo

Rezervoarji za deževnico pa lahko blagodejno vplivajo tudi na rastline v vašem vrtu. Deževnica namreč ne vsebuje vodnega kamna, zato je veliko primernejša za zalivanje rastlin. Veliko ljudi se tudi odloči, da bodo deževnico, ki jo zberejo rezervoarji za deževnico, med drugim porabili tudi za pranje perila. Uporaba deževnice za pranje perila je dobra odločitev, ki ji bo hvaležno vaše perilo, pralni stroj in nenazadnje tudi okolje. Če perilo perete z deževnico, to pomeni, da je voda mehka in da ne vsebuje vodnega kamna. Vaše perilo bo tako mehkejše, za pranje pa ne boste potrebovali mehčalca, kar zopet doprinese k skupnemu prihranku. Mehka voda pa je tudi zelo prijazna do vašega pralnega stroja, v katerem se ne bo več nabiral vodni kamen, kar bo zmanjšalo tudi možnost okvar in posledično dragih popravil.

Prilagojeni za vsak dom

Rezervoarji za deževnico so napredovali tudi na področju prilagajanja različnim potrebam potrošnikom. To pomeni, da boste brez večjih težav našli zbiralnik za deževnico, ki bo ustrezal vašemu domu in potrebam.  V osnovi morate najprej izbrati med tem, ali si želite segmentni ali monolitni rezervoar za deževnico. Razlika med njima je v tem, da se pri monolitnem rezervoarju vsa deževnica zbira v enem prostoru, pri segmentnih pa potuje skozi več segmentov, med katerimi so nameščeni tudi dodatni filtri za prečiščevanje deževnice. Torej, ali boste izbrali segmentni ali monolitni rezervoar za deževnico je odvisno od tega, za kakšne potrebe si želite deževnico uporabljati. Načeloma pa so vsi rezervoarji za deževnico izdelani iz nestrupenih materialov, ki ne onesnažujejo pitne vode, poleg tega pa imajo nameščene močne filtre, tako da bi teoretično lahko deževnico uporabljali tudi za pitje, vseeno pa se za vsak slučaj pred pitjem priporoča prekuhavanje.

Rezervoarji za deževnico pa so prilagodljivi tudi glede na prostornino in ostale dimenzije, kot sta višina in širina. Kolikšna je najbolj optimalna prostornina rezervoarja za deževnico v vašem domu je zopet odvisno od tega, za kaj želite deževnico uporabljati. Za povprečno štiričlansko družino, ki želi deževnico uporabljati za zalivanje vrta in pranje avtomobila, zadostuje rezervoar s prostornino 5000 l. Poleg prostornine, pa lahko izbirate tudi med različnimi dimenzijami rezervoarjev in tako izberete takšnega, ki se bo kar najbolje prilegal vašemu prostoru.

Skrb za pitno vodo

Nenazadnje pa ne smemo pozabiti omeniti, da rezervoarji za deževnico prinašajo pomemben del k skrbi za okolje ter ohranjanju sveže pitne vode. Oskrba s pitno vodo v marsikaterem delu sveta že predstavlja zelo velik problem. V Sloveniji na srečo tega še ne občutimo, zato se ne zavedamo dovolj, kako pomembno je ohranjanje pitne vode. Z rezervoarjem za deževnico vsekakor naredite korak naprej, saj namesto pitne vode za zalivanje in sanitarije uporabljate vodo, ki bi v nasprotnem primeru končala v tleh ali kanalizaciji.

Deli