Zakaj potrebujete zbiralnik deževnice 5000 l?

V mnogih delih sveta trpijo zaradi kroničnega pomanjkanja pitne vode, zato smo v Sloveniji lahko zelo hvaležni, da imamo toliko možnosti pridobivanja in hranjenja vode. Ena izmed možnosti, ki jo na žalost premalo izkoriščamo, je tudi zbiranje deževnice, za katero je zelo primeren zbiralnik deževnice 5000 l.

deževnica

Zakaj zbirati deževnico?

Zbiranje deževnice je dejavnost, ki od vas ne zahteva pretiranega truda, prinese pa vam mnoge ugodnosti. Največ ljudi se za zbiranje deževnice odloči iz ekonomskega in tudi ekološkega vidika. Deževnica je voda, ki je po navadi speljana po žlebovih v kanalizacijo, kjer se neizkoriščena pomeša z ostalo odpadno vodo. Če pa se deževnico odločimo zbirati, jo lahko porabimo za zalivanje vrta, lahko pa se odločimo tudi, da jo uporabljamo v hiši za sanitarno vodo. Na mesečni ravni nam to dejanje prinese kar nekaj prihranka pri plačilu položnice za vodo, saj za veliko opravil namesto pitne vode, porabljamo zbrano deževnico.

Poleg tega pa to predstavlja tudi velik ekološki doprinos k ohranjanju čiste pitne vode, saj na ta način ne porabljamo pitne vode za stvari, kjer ni nujno potrebna, saj jo nadomestimo z deževnico.

Poleg tega, pa je voda iz zbiralnika za deževnico mehka, saj ne vsebuje vodnega kamna. To je zelo dobro za zalivanje rastlin in vzdrževanje vrta.

Ali je zbiralnik deževnice 5000 l res prava izbira za nas?

Če odločitev za začetek zbiranja deževnice ni tako težka, pa se je zagotovo težje odločiti, kateri zbiralnik za deževnico izbrati. To je odvisno predvsem od tega, za kakšne namene želite uporabiti zbrano deževnico, kolikšna je površina vaše strehe, kolikšna je povprečna mesečna količina padavin v vašem kraju in tudi, kolikšna je predvidena poraba deževnice.

V povprečju se bodoče stranke zbiralnikov za deževnico odločijo za zbiralnik deževnice 5000 l. To je namreč prostornina, ki za povprečno gospodinjstvo ohranja ravno pravšnje razmerje med velikostjo in predvideno porabo deževnice. Zbiralnik za deževnico s prostornino 5000 l vam tako omogoča, da deževnica v zbiralniku ne bo zastarala, hkrati pa ima dovolj prostornine, da ni premajhen tudi v času večjih nalivov. Če želite nekoliko boljšo primerjavo, zbiralnik deževnice 5000 l zadostuje za uporabo vode v stranišču, pranje avtomobila ter zalivanje vrta. Če pa že sedaj veste, da bi deževnico porabili tudi za tuširanje in vodo v pralnem stroju, pa je za vas boljša odločitev, da si omislite nekoliko prostornejši zbiralnik kot je zbiralnik za deževnico s prostornino 5000 l.

Kako postaviti zbiralnik deževnice 5000 l?

Kako postaviti zbiralnik deževnice 5000 l je odvisno od tega, kakšen zbiralnik s tolikšno prostornino ste si izbrali. Veliko uporabnikov se dandanes odloči za nakup podzemnega zbiralnika za deževnico, saj le-ta ne kazi zunanje podobe stanovanjske hiše, poleg tega pa omogoča povezavo z vodovodnimi cevi, da lahko deževnico uporabite tudi za določene prostore v hiši, na primer za splakovanje stranišč. Poleg podzemnih zbiralnikov za vodo, pa si lahko omislite dekorativni zbiralnik za deževnico.

Če se odločite za podzemni zbiralnik deževnice 5000 l, boste morali tako zaradi velikosti zbiralnika, kot zaradi zahtevnosti del, priskrbeti montažo s strani strokovnjaka, ki bo uredil, da bo deževnica res namenjena splakovanju vaše straniščne školjke in ne pomivanju posode. Poleg tega morate za tovrstni zbiralnik urediti dovolj velik prostor.

Enostavnejša pa je postavitev zunanjega, oziroma dekorativnega zbiralnika za deževnico, saj ga lahko postavite popolnoma sami. Imeti morate na voljo le dovolj prostora, da boste zbiralnik lahko postavili ob žleb, po katerem se deževnica steka v kanalizacijo in speljati žleb tako, da se bo deževnica stekala v zbiralnik deževnice. 5000 l  je v tem primeru zagotovo dovolj velika prostornina zbiralnika za vodo, ki vam bo omogočala, da boste svoj vrt lahko zalivali brez skrbi, da bo zmanjkalo vode.

 

Deli