Zakaj potrebujete zbiralnik za pitno vodo?

Pitna voda že dolgo ni več nekaj samoumevnega, kot je to veljalo še pred nekaj desetletji. Spremenjeni okoljski, vremenski in drugi pogoji so nas prisilili, da smo začeli iskati nove načine za pridobivanje in shranjevanje te osnovne življenjsko potrebne dobrine. Nov odnos do vode je na trg prinesel nove možnosti in številna gospodinjstva danes skrbno načrtujejo porabo vode ter si prizadevajo za samooskrbo z vodo. Odličen pripomoček za to je zbiralnik za pitno vodo v različnih izvedbah in velikostih, ki zadovolji vse potrebe različnih gospodinjstev. Slovenija je izjemno vodnata dežela in na njenem območju je pitna voda večinoma dosegljiva iz vodovodnega omrežja. Posamezni deli pa imajo oskrbo z vodo moteno ali celo prekinjeno in v teh primerih je zbiralnik za pitno vodo še posebej dobrodošel za samooskrbo z vodo.

Vrste zbiralnikov za vodo

Zbiralnik za pitno vodo je večja posoda oz. cisterna, v kateri se nabira pitna voda, pripravljena na nadaljnjo uporabo v gospodinjstvu. V grobem ločimo betonske ali plastične, pri čemer so betonski namenjeni predvsem zbiranju deževnice in se lahko preoblikujejo iz obstoječih greznic. Še primernejši za zbiranje pitne vode so zbiralniki iz plastike oz. posebnega materiala polietilena – to je gladek material, ki preprečuje nabiranje umazanije na stenah zbiralnika, zato je voda, shranjena v njem, čista in neoporečna. Vzdržljiv material prenese tudi večja temperaturna nihanja, tako da ne pride do sprememb v kakovosti zbrane vode.

Glede na način postavitve lahko izberete podzemni ali nadzemni zbiralnik. Podzemni zbiralnik za pitno vodo ima to prednost, da je skrit očem, saj je vkopan v zemljo in zato ne zaseda dodatnega prostora ali kazi podobe okolice. Vendar je za razliko od nadzemnega nekoliko zahtevnejši za postavitev, saj ga je treba vkopati v zemljo, za to izkopati primerno veliko luknjo, ga ojačati in do njega speljati vodovodne cevi. Posledično je nekoliko višja tudi njegova cena.

Katere so prednosti zbiralnika za pitno vodo?

  • Zbiralnik za pitno vodo je večnamenski, saj je namenjen tako zbiranju pitne vode kot tudi deževnice, če želite z njo zalivati vrt ali jo uporabljati npr. za splakovanje stranišč. Izbirate lahko med zbiralniki z različno prostornino, glede na to, kakšne so vaše potrebe po pitni vodi, da jo boste imeli zmeraj na voljo. Posamezni zbiralniki omogočajo tudi shranjevanje drugih živil kot je npr. mleko itd.
  • Vsak zbiralnik za pitno vodo je opremljen z dodatno opremo, ki zagotavlja brezhibne pogoje za shranjevanje pitne vode – tesnila, filtri in črpalke poskrbijo za 100-odstotno tesnost zbiralnika in za sprotno prečiščevanje vode.
  • Zbiralnik je v nadaljnjih fazah mogoče nadgraditi s peskolovom, lovilcem maščob, črpalko ali drugimi priključki, ki še olajšajo zbiranje in shranjevanje pitne vode ter že v osnovi pripomorejo k njeni kakovosti. Vsi priključki so tipizirani in omogočajo naknadno dodajanje opreme. V primeru da izberete manjši zbiralnik za pitno vodo in se nato pokažejo potrebe po večji prostornini, ga lahko enostavno povežete z dodatnim zbiralnikom in povečate kapacitete za shranjevanje vode.
  • Robusten material, iz katerega je zgrajen zbiralnik, zagotavlja njegovo dolgoletno vzdržljivost, zato se lahko vgradi tudi na povozne ali druge zahtevnejše površine. Polietilen je biorazgradljiv material, zato je zbiralnik okolju prijazen in ga je mogoče popolnoma reciklirati. Zbiralnik za pitno vodo je vodotesen in navadno izdelan iz enega samega kosa po posebnem rotacijskem postopku, zato ga je povsem preprosto tudi vgraditi in očistiti.
  • Zbiralnik za pitno vodo je nepogrešljiv tudi zato, ker omogoča gospodarno ravnanje z vodo in varčevanje z vodnimi viri. Zagotavlja preskrbljenost s pitno vodo v vseh letnih časih in tudi v primeru pomanjkanja imate pitno vodo zmeraj na dosegu roke. Pozabite na odvisnost od vodovodnega omrežja, saj boste z zbiralnikom pridobili popolno neodvisnost in hkrati prispevali svoj delež k ohranjanju dragocene pitne vode.

Deli